Mutacje w ludzkim genie SC4MOL kodującym oksydazę sterolową powodują łuszczycowe zapalenie skóry, małogłowie i opóźnienie rozwojowe ad

Po urodzeniu nie wykazywała objawów zapalenia skóry; po raz pierwszy zauważyłem ją wokół jej pępka w wieku 2 lat, a następnie przerzuciłem ją na plecy, tułów, a następnie resztę ciała w wieku 6 lat. Zapalenie skóry uległo pogorszeniu w zimie lub gdy była pod wpływem stresu, a raz prawie całkowicie znormalizowany. W historii choroby pacjenta można również wymienić wrodzoną zaćmę, łagodne opóźnienie rozwojowe, małogłowie (obwód głowy 53,5 cm w wieku 13 lat, <3-ty percentyl, 50-ty percentyl u 7,5-latka) i niezdolność do rozwoju. Jej wzrost wzrósł wraz z trzecim percentylem między 9 a 39 miesiącem życia, a w wieku 13 lat jego waga wynosiła 28,6 kg (<3-ty percentyl, 50-ty percentyl dla 9-latka), a jej wzrost wynosił 140 cm (< 3. percentyl, 50. percentyl dla 10,5-letniego). Badanie szkieletowe wykazało opóźnione dojrzewanie szkieletu, ale morfologia kości była prawidłowa. Histologia skóry wykazała rozrost łuszczycowy, rozszerzone naczynia włosowate w brodawkach skórnych oraz neutrofile w naskórku i warstwie rogowej naskórka (Ryc. 1D). Barwienie neutrofilowe elastazy neutrofilowej w warstwie rogowej przedstawiono na fig. 1F na czerwono. Chociaż początkowo uważano, że histologia jest zgodna z łuszczycowym zapaleniem skóry, bardziej szczegółowe badanie tkanki ujawniło obecność kilku komórek piankowatych w skórze właściwej, a wybarwienie O na czerwono olejowym (Figura 1E) ujawniło wewnątrzkomórkowy lipid w tych komórkach, przypominający u pacjentów z zespołem CHILD (8). Jednak komórki spienione były negatywne pod względem CD68, co wskazuje, że nie były to makrofagi, wyraźna różnica w stosunku do zespołu CHILD i niedojrzałego xanthoma. Badania immunohistochemiczne i wybarwione H & E sugerowały, że komórki te były fibroblastami obciążonymi lipidami. Podsumowując, wyniki wskazują, że cechy histologiczne są zgodne z łuszczycowym zapaleniem skóry z pewnymi cechami kłykcia oka (Ryc. 1, D i E). W świetle zmian łuszczycowych zaaplikowano pacjentom tradycyjne terapie łuszczycy, w tym miejscowe kortykosteroidy, kalcypotrien, cyklosporynę A, etanercept, fototerapię i doustną izotretinoinę. Jednakże, podczas gdy jej skórka na krótko poprawiła się przy pomocy cyklosporyny A, nie wykazywała długotrwałej odpowiedzi na żadną z terapii. Profil lipidowy w surowicy wykazywał utrzymujący się niski całkowity poziom cholesterolu (85 mg / dl; normalny, 140. 176), niski poziom HDL (28 mg / dl; normalny, 35. 75) i niski poziom LDL (49 mg / dl; 70. 160), ale normalne triglicerydy (84 mg / dl; normalne, 50. 200) i VLDL 8 mg / dl; normalny, 8. 14). Ryc. 1Smałe skalowanie i łuszczycowe zapalenie skóry u pacjenta. (A) Zwróć uwagę na łagodną małogłowie, nie połyskujące, cienkie jasne włosy i zapalenie powiek. (B i C) Erytoderma z ichtiofauny obejmuje całe ciało pacjenta, z wyjątkiem dłoni i podeszew. (D) Sekcja skóry dotkniętej H & E wykazuje nadmierne rogowacenie (pierwotne powiększenie, x 10), utratę warstwy ziarnistej, przerost łuszczycy, przerzedzenie płytki nadpęcherzastej i naciekową naskórkową infiltrację; cechy te są charakterystyczne dla łuszczycy. (E) Czerwone zabarwienie O olejem uszkodzonej biopsji skóry (oryginalne powiększenie, x 20) Strzałka pokazuje wewnątrzkomórkową akumulację lipidu w pienistych komórkach w skórze właściwej. (F) Barwienie neutrofilowe elastazą (pokazane na czerwono) neutrofilów w warstwie rogowej naskórka dotkniętej chorobą skóry (oryginalne powiększenie × 20). Zdjęcia powielane z podpisaną świadomą zgodą / zgodą udzieloną przez pacjenta i jej rodzinę. Biochemiczna i molekularna charakterystyka niedoboru SMO. Na podstawie obrazu klinicznego podejrzewano defekt biosyntezy cholesterolu, a sterole w osoczu analizowano za pomocą chromatografii gazowej. Spektrometrii masowej (GC-MS). Profil wykazał 20- i 500-krotne podniesienie odpowiednio 4-monometylowych steroli i 4, 4-dimetylosteroli (Figura 2, A (D). Nie wykryto 4-karboksylometylosterolu ani 4-metyloestera w skórze lub osoczu pacjenta. Aby wykluczyć możliwość, że nieprawidłowy układ steroidowy pacjenta rozwinął się wtórnie w innym pierwotnym procesie układowym, określiliśmy profile sterolowe w ekstraktach z hodowanych diploidalnych hodowli fibroblastów skóry od pacjenta i kontrolnych w normalnych warunkach hodowli i pożywce z niedoborem cholesterolu (tabela i Tabela dodatkowa 4). Metylsterole były istotnie podwyższone w fibroblastach pacjenta, ale nie w żadnej z kontroli. Ponadto poziom metylomerów w komórkach pacjenta wzrósł, gdy były hodowane w pożywce zubożonej w cholesterol. Schemat steroli w tych doświadczeniach nie był wcześniej związany z ludzkim defektem w szlaku syntezy steroli, ale przegląd literatury wykazał, że jest zgodny z defektem w oksydazie metylostyolowej uprzednio zidentyfikowanym w drożdżach i roślinach (9, 10).
[więcej w: tomaszowskie centrum zdrowia, paznokcie w kształcie migdałów, centrum onkologii warszawa roentgena ]
[więcej w: witamina c lewoskrętna wikipedia, osocze bogatopłytkowe opinie, tomaszowskie centrum zdrowia ]